Evolucijata Bi Trebalo Da Zapochne Sega​.​.​. (2006)

by Noviot Pochetok

/
  • Streaming + Download

    Includes unlimited streaming via the free Bandcamp app, plus high-quality download in MP3, FLAC and more.

      €1.99 EUR  or more

     

1.
00:34
2.
02:08
3.
03:03
4.
5.
6.
03:14
7.
02:33
8.
02:06
9.
10.
03:00
11.
12.
01:52
13.
14.
15.

credits

released October 21, 2006

Filip Tasevski - Fitz aka Feetz (vocals, guitar)
Nikola Isailovski - Fat Cacko (guitar, yelling vocals)
Jovan Stefanovski - John (bass)
Darko Peshevski (drums)

All music and lyrics by: Filip Tasevski - Fitz aka Feetz
Arranged and played by: Noviot Pochetok

Band photos: Ivan Galovski / Borjan Sandrevski
Artwork: Filip Tasevski - Fitz aka Feetz

released 21 October 2006
Recorded in studio “Blla Blla Blla” (December, 2005 & May, 2006) by Deko & Nenad Trifunovski – Tripe.
Produced, edited, mixed and mastered by Nenad Trifunovski – Tripe & Noviot Pochetok.
Released by Sixtynine Records on October 21st, 2006.
Available in Jugoton GTC, Skopje, Macedonia and at Sixtynine Record's distro.

tags

license

all rights reserved

about

Noviot Pochetok Macedonia

Noviot Pochetok is one of the longest running punk rock/melodic hardcore bands from Macedonia, being around since 2002. They have released 4 LP's so far, and in the recent years they’ve played 5 longer tours across Europe. The band is mostly recognised for their energetic live performances. ... more

contact / help

Contact Noviot Pochetok

Streaming and
Download help

Track Name: Brza Fonija
Живеам, се смеам,
слободно си пеам
Никој не ми кажува
што да правам
Овде сум да свирам,
вас да ве смирам
со главите удрете
посилно во ѕид
посилно во ѕид
Track Name: Omraza
Што не е во ред со општеството?
Дали некој размислува
Овој свет е многу очаен
Секој човек те потценува

Види ме мене како пропаѓам
Види ме како умирам
Но во себе јас верувам
И за себе
живеам

Секој ден јас живеам
за себе и никој друг
Но секој час,
го губам мојот дух
Веќе се, се заборавив
но јас не се изгубив во овој круг

Што не е во ред со луѓето
зошто се сите толку одбивни?
Овој свет е полн со омраза
и тоа ми создава лутина

Види ме мене како пропаѓам
Види ме како умирам
Но во себе јас верувам
И за себе
живеам

Секој ден јас живеам
за себе и никој друг
Но секој час,
го губам мојот дух
Веќе се, се заборавив
но јас не се изгубив во овој круг
Track Name: Parasite
Nowhere to go
you've got no fuckin' place to hide
Look at yourself,
you look like shit you know it's right
Why don't you help yourself
and see the light
Born like a plague,
a parasite

Somehow I know
that something true I cannot find
Somehow I see
the vision of this parasite
the vision of this parasite
the vision of this parasite

Nowhere to go
you've got no fuckin' place to hide
Look at yourself,
you look like shit you know it's right
Why don't you help yourself
and see the light
Born like a plague,
a parasite

Somehow I know
that something true I cannot find
Somehow I see
the vision of this parasite
the vision of this parasite
the vision of this parasite
Track Name: Sakam Promena
Си пробал ли да размислиш
зошто лошо живееш
зошто не сакаш да пробаш
да се промениш
Кога ли ќе сфатиме
за себе живееме
Градиме свои ставови,
правиме свои избори

Јас знам
дека имам нечиста совест,
но далеку сум посвесен од нив
Јас знам
мојата желба е мала но јасна...

Сакам промена
Сакам промена
Сакам промена

Си пробал ли да размислиш
општеството те убива
овој систем те измачува,
те погубува
Дискриминација, злоба и предрасуди
Нели чувствуваш болка и омраза?

Јас знам
дека имам нечиста совест,
но далеку сум посвесен од нив
Јас знам
мојата желба е мала но јасна...

Сакам промена
Сакам промена
Сакам промена
Track Name: Za Drugarite, Skejtot i Gitarata
Имам скејт и гитара
"емо" капче и немам брада
Свои правила, свој свет, свои стихови
Кога одам по улица, луѓе ме гледаат
и некои се чудат, некои ги јадат гомната
(не разбираат...)
Но позитивно живеам, свирам,
пробувам да се смеам
и да пеам понекогаш
Секогаш до тебе,
секогаш со тебе
Имаш гитара, скејт и другари,
(...и алкохол).
Track Name: Degradacija
Деградација... во овој улав свет на бесмислица тонеме
Уништување и секој во своето срање се дави пред умирање

Зошто сум јас роден сакам да знам? Зошто постојам?
Дали ова е реалноста или сонот на глупоста?

Деструкција... Луѓе без совест заслепени од љубовта господова
Живот без... Живот без трошка надеж
со омраза, без слобода

Зошто јас овде сум роб сакам да знам, зошто постојам
Дали животот ми нуди промена или засекогаш ќе робувам?
Track Name: Gasna Komora
Овде сега се' изумира,
затворени сме се гушиме полека
Го чувствувам крајот доаѓа,
затворени во комора на омраза

Затворени во мала просторија
Поради туѓа предрасуда,
невин, во нивните очи највиновен
крив ли сум што сум роден различен?
Track Name: Mozochna Terapija
Кога беше мал тој беше толку осамен и очаен
и секој ден го тепаа (не)пријателите од улицата
секој ден, се молеше да престане болката,
солзи од крв насекаде, тотално уништен

Разочаран од себеси,
ти стана некој кој може да ја одлучи
мојата казна,
мојот грев да го осуди...

Сега тој порасна, и реши да ја превземе улицата
Денес тој е претворен во бранител на системот
Децата од него бегаат, бидејќи тој има капа и значка
Супериорна раса за лечење мозок.

Разочаран од себеси
си станал некој кој може да ја одлучи
мојата казна,
мојот грев да го осуди...
Track Name: Praznina
Кажи ми, зошто се молиш?
Дали љубовта господова ти дава утеха?
Зошто кога си слаб, името го повикуваш?
Зарем не гледаш дека се е само празнина?

Сеуште не еволуиравме, сеуште не сфативме
беда сегде, нема адаптација...
атеисти каде сте, не сакам да сум дел од оваа алиенација
Бенефиции нема, експлоатирани сме,
сегде егоисти и борба за доминација
Еколошка криза, нема еко-свест
Етничка идентификација?

Лажен свет на глупост,
се чувствувам како да живеам во палеолит
Луѓе без совест, веронаука во школото
Античка глупост.. кога ќе сфатиме?
Дали симболот на вербата е крстот?
Дали живееме во забеган свет?
Дали има некој жив што ме слуша?
Дали некој ќе направи промена?

Сеуште не еволуиравме, сеуште не сфативме
беда сегде, нема адаптација...
атеисти каде сте, не сакам да сум дел од оваа алиенација
Бенефиции нема, експлоатирани сме,
сегде егоисти и борба за доминација
Еколошка криза, нема еко-свест
Притисни го копчето и уништи нација

Сеуште не еволуиравме, сеуште пропаѓаме
таму доле - длабоко во срањата
Само песимизам угнетување
Грег Грефин рече нема супстанција
Бенефиции нема, експлоатирани сме
Сегде егоисти, борба за доминација
Капиталот е беда, а нема промена
Притисни го копчето и уништи нација
Уништи нација
Track Name: Totalno Sam
Сам на овој свет, толку осамен
Никој не ме прашува како ми е
Без желба за живот, јас сум очаен
Сам на овој свет, толку изгубен
Останав сам, дури и без тебе

Дали ти размислуваш? (Сега се се распаѓа)
Дали те повредува (реалноста)?
Колку е суров овој свет
а сите исти сме

А сите ние исти сме...

"Колку повеќе разбирам,
толку сум понесреќен"
Track Name: Degradacija (Acoustic)
*Ова е деградација...*
Деградација... во овој улав свет на бесмислица тонеме
Уништување и секој во своето срање се дави пред умирање

Зошто сум јас роден сакам да знам? Зошто постојам?
Дали ова е реалноста или сонот на глупоста?

Деструкција... Луѓе без совест заслепени од љубовта господова
Живот без... Живот без трошка надеж
со омраза, без слобода

Зошто јас овде сум роб сакам да знам, зошто постојам
Дали животот ми нуди промена или засекогаш ќе робувам?
Track Name: Momentot Na Zaborav (Acoustic)
Ако си осуден и конфузен пробај ти заборави
баш се, баш се...
Трагедии насекаде во овој свет,
пробај на момент да заборавиш.
Track Name: Nem (Acoustic)
I дел
"Засекогаш ќе остане љубовта"

Колку е одвратно чувството да си осамен, да си сам
во мракот на очајот потонат...
Чувствувам дека ми фали мирисот,
и нежноста на твојот допир на оваа изгорена кожа

Колку сме далеку,
но сепак заедно...
Се запрашувам дали треба да се сомневам во љубовта
Која ја имаме и останува...
Останува засекогаш...
И кога нема да постоиме ти и јас

Колку е ужасно и бесмислено кога заминуваш
кога останувам сам
Не оди си... (не оди си), остани
ти ветувам,
ќе се борам за љубовта

Колку е одвратно чувството
да те нема
Од болка изгорен, и уништен
во душата
Колку е проклето чувството
кога ја нема љубовта
Зар не е се што имаме?
Љубовта е се за што постоиме


II Дел
"Нем (На светот не му е потребно нашето совршенство)"

И сега нема стојам пред вашите спомени,
го слушам шепотот на нашите кажани зборови
Се кршам ко стакло низ кое чекам пак да поминеш
Прелиено со крв, чекам пак да се исечеш

Зар не гледаш каков е овој свет, очаен
Само молчиме и посакуваме да се разбудиме
во розевото совршенство

Само нека не те води разумот, туку срцето.

Живеев во заблуда дека сме совршени
но сега гледам појасно, очите мои ти ги отвори
Не јас не сакам да бидам совршен
но пробувам да се стремам кон идеал,
зарем сите не пробуваме?

Јас само сакав да се извинам
за апсурдноста на моето безначајно постоење
Се тресам сега од кога ти дадов се,
но можеби малку ти е?

Зар не гледаш каков е овој свет,
секој гледа да те заебе
а јас се борев за тебе
и ти имаше се, но потфрли
и и се потчини на лагата...

Погледни ме, јас немам љубов повеќе
осакатен,
прободен
плачам за прв пат
и сакам да е последен
се прашувам дали совршенството постои
Се плашам дури и да го напишам
текстов до крај
знам срцето нема да го промени

Па остани,
погледни ме и кажи ми
во очите...

И сега нем стојам пред твоите зборови
И се надевам дека не ги заборави
сите моменти.....